Cedevita i Cibona favoriti za završnicu, Dubrava se nada... Uoči početka Jedinstvene kadetske lige…

Utakmicama 1.kola u petak starta Jedinstvena liga za kadete koja će po prvi puta biti igrana u ovom sustavu natjecanja. Deset klubova iz Hrvatske borit će se za prva četiri mjesta koja vode na završni turnir, a zagrebačku košarku će predstavljati tri najbolje momčadi (Cedevita, Cibona, Dubrava) I.lige Centar koja je završena krajem prošle godine. Već na startu igra se zagrebački derbi između Cedevite i Cibone, a Dubrava će ugostiti Dubrovnik.

Razgovarali smo s trenerima zagrebačkih klubovima koji su nam prenijeli očekivanja o premijernog izdanja ove lige, kao i ambicije njihovih klubova.

Cedevita je kao prvoplasirana momčad naše regije jedan od najvećih favorita za naslov prvaka Hrvatske, a iskusni trener Anđelko Matov koji je na klupi Cedevite od početka ove sezone ističe nepredvidljivost koju može ponuditi kadetska košarka ” Iako smo dva puta ove sezone svladali Cibonu sigurno da oni nisu u podređenom položaju iako su slabiji odlaskom Rudana. Njihova selekcija i dalje ima nekoliko reprezentativaca i sigurno da nam otvaranje lige neće biti jednostavno. Što se tiče ostalih klubova tu bi prije svih izdvojio Split, Zadar i Dubravu. U kadetskoj košarci su moguće velike oscilacije i ova liga je ipak drugačija od turnirskog načina igranja koji su prolazili ovi igrači. Naš cilj je u svakom slučaju završni turnir”..ističe Matov čiji je roster za ovu ligu proširio Patrik Trefil koji je stigao iz Velgora (Velika Gorica). ” Ideja o pokretanju lige je zaista pohvalna i teško je sada govoriti o njenim prednostima i manama, ali mi se čini da bi u njoj trebali igrati najbolji klubovi bez obzira iz koje regije dolaze. Nakon nekoliko odigranih kola slika će biti puno jasnija i što se tiče tablice i što se tiče kvalitete lige. Ova liga će sigurno biti prednost za igrače, a o većim analizama ipak trebamo pričati po njenom završetku”.zaključio je Matov.

Cibona će u ligu krenuti bez Mateja Rudana koji je nedavno otišao u Bayern Munchen, te Maloče, Nazora, Ljubasa i Oštrića koji su napustili klub ”Naravno da nam je veliki hendikep što smo ostali bez Rudana koji je jedan od ključnih igrača reprezentacije, a ne samo našeg kluba. Izgubili smo dva puta od Cedevite kojoj bi u ovom trenutku dao prednost jer su puno dobili povratkom Parlova. Naš prvi cilj je završni turnir i mislim da smo uz Cedevitu i Split najbliži tome. Imamo dosta igrača ulazno 2002. godište koje značajno participiraju, a okosnicu momčadi će činiti Škarica, Gnjidić, Majcunić, Paponja, Menalo, Majić, Rašić, Buljević i Prkačin uz nekoliko pretkadeta. Pozdravljam pokretanje lige, iako bih možda volio da bude i više jačih utakmica koje smo mi izgubili jer smo morali otkazati tri kvalitetna turnira u Europi.”..kaže trener Ante Samac koji će u nastavku sezone paralelno voditi kadetsku i juniorsku momčad Cibone.

Ivan Dadić (Dubrava) i Lovro Gnjidić (Cibona)

Dubrava će s dva domaća susreta protiv Dubrovnika i Splita otvoriti ligu, a trener Srećko Medvedec vjeruje da njegova momčad može svima konkurirati ”Mislim da imamo šanse sa svima biti ravnopravni i tražiti svoju šansu za odlazak na završni turnir. Start nam neće biti nimalo ugodan jer nakon teške utakmice protiv Dubrovnika, samo 16 sati kasnije domaćini smo Splitu. Dubrovnik ima jako dobru selekciju i moramo biti na nivou naših najboljih igara ako želimo krenuti pobjedom. Marko Prelec se nije još do kraja opravio, ali očekujemo da bi mogao imati određenu minutažu u ove prve dvije utakmice. Pristigao nam je Ivan Nazor iz Cibone i ja vjerujem da će po završetku ove lige i kvaliteta igrača biti na većem nivou. I ja sam mišljenja sam da bi u ligi ipak trebali igrati najbolji klubovi u Hrvatskoj”...kazao je Medvedec.

Valentin Kos (Dubrava)

Kadetska liga Hrvatske, 1. kolo

12.01.2018. 13:00FSV Rijeka - Split
12.01.2018. 15:00Zadar - Slavonski Brod 1946
12.01.2018. 16:00Pazin - Bjelovar
12.01.2018. 18:00Cedevita - Cibona (Dom košarke Cedevita)
12.01.2018. 20:20Dubrava - Dubrovnik (SD Dubrava)

Kadetska liga Hrvatske, 2. kolo

13.01.2018. 14:00Dubrava - Split (SD Dubrava)
13.01.2018. 15:00Cibona - Dubrovnik (KC Dražen Petrović)
14.01.2018. 15:00Slavonski Brod 1946 - FSV Rijeka
14.01.2018. 16:00Pazin - Zadar
14.01.2018. 17:00Cedevita - Bjelovar (Dom košarke Cedevita)